Micul fermier

Piața micilor fermieri s-a dezvoltat foarte mult de-a lungul anilor. Aceștia produc o cantitate considerabilă din alimentele consumate zilnic. Astfel, micul fermier poate furniza pe plan local alimente proaspete, crescute natural, pentru consumatori sau piețele din apropiere. Noțiunea de „mic fermier” face referire la fermele ce dețin mai puțin de două hectare și au o activitate restrânsă.

Micul fermier are un rol important pe piața locală. Nu doar de a furniza alimente proaspete consumatorilor, ci și de a ajuta la dezvoltarea economică a țării. Conform unor studii realizate, micii fermieri produc la nivel global o treime din produsele consumate. Ideea de ferme mici, concentrată în jurul unui număr limitat de produse cultivate oferă șansa producătorilor de a livra legume și fructe „bio”. S-au dezvoltat scheme de ajutor sau fonduri pentru a încuraja proiectele micilor fermieri și producția de legume și fructe „curate”.

De asemenea, micul fermier are și rolul de a educa consumatorii în privința produselor consumate. Dacă până acum majoritatea consumatorilor au ales supermarketurile ca și sursă pentru legume și fructe, trendul de a consuma produse cât mai naturale, produse local i-a determinat să cumpere de la producători locali, cum sunt micii fermieri. Mai mult, chiar și unele lanțuri de magazine țin pasul cu preferințele cumpărătorilor. În parteneriat cu fermele locale, aceste magazine achiziționează produsele „bio” pentru a le vinde cumpărătorilor.

Fiecare demers, fiecare gest de a încuraja micul fermier să își continue activitatea are un rol semnificativ. Astfel, atunci când alegeți produse naturale, locale faceți o alegere cu dublă semnificație. Odată pentru sănătate și gust proaspăt, dar și pentru economia locală. Fiecare proces, pornind de la semănarea semințelor, până la îngrășămintele folosite și recoltare este realizat într-un mod ecologic, nepoluant.

Ferma noastră de la Poiana Mare s-a alăturat producătorilor „bio” și a devenit mic fermier pentru zona Olteniei. Fiecare dintre produsele noastre este cultivat cu grijă pentru natură și pentru voi, consumatorii finali. Pentru gust proaspăt și natural, alegeți micii fermieri locali și produsele cultivate de ei.